Een onbekend dagboek van David Beck

De boekhistoricus staan relatief weinig bronnen ter beschikking. Degene die zich wil verdiepen in de techniek van het zetten en drukken kan te rade gaan bij drukkershandboeken. Voor Nederland geldt echter dat het eerste drukkershandboek pas in 1844 werd gepubliceerd. Over de periode daarvoor zijn we via het handschrift van Wardenaar uit 1801 redelijk goed geïnformeerd, maar er blijven nog altijd veel vragen onbeantwoord. Ook de historici die zich bezighouden met de geschiedenis van de leescultuur – tegenwoordig een populair onderwerp – moeten creatief omgaan om de schaarse bronnen (boedelinventarissen, veilingcatalogi e.d.). Boekhistorici waren dan ook verheugd toen in 1993 een dagboekje werd uitgegeven dat de Haagse schoolmeester David Beck (1594-1634) in 1624 voor zijn kinderen had bijgehouden. In het dagboek beschrijft Beck niet alleen allerlei ontmoetingen die hij heeft, conversaties die hij voert, en preken die hij bijwoont, maar tevens welke boeken hij leest. Zeventiende-eeuwse egodocumenten waarin mensen hun leesgedrag beschrijven, zijn uiterst zeldzaam. Beck beschrijft bovendien regelmatig dat hij boekhandels bezoekt en daar (gebonden) boeken aanschaft. Zijn dagboek vormt daarmee een belangrijke boekhistorische bron.

Tot voor kort was het niet duidelijk of Beck in zijn verdere leven nog meer dagboeken heeft bijgehouden. Bekend was dat hij zich in 1625 in Arnhem vestigde, waar hij in 1634 ook overleed. Onlangs is echter een onbekend dagboek van Beck opgedoken, waarin de jaren 1626-8 beschreven worden. Het dagboek heeft een soortgelijk karakter als het eerdere, zij het dat het niet expliciet voor zijn kinderen bedoeld is en mogelijk iets meer details bevat omtrent zijn inkomsten en uitgaven. Het boek is een zeer belangrijke aanvulling op het bekende dagboek en zou eveneens uitgegeven moeten worden. Binnenkort is het te koop: op 28 mei zal het worden geveild bij het Amsterdamse veilinghuis Adams Amsterdam Auctions (taxatie € 2000-3000). 

cf. David Beck, Spiegel van mijn leven; een Haags dagboek uit 1624. Ingeleid en van aantekeningen voorzien door Sv. E. Veldhuijzen (Hilversum, 1993). Jeroen Blaak, Geletterde levens; dagelijks leven en schrijven in de vroegmoderne tijd in Nederland 1624-1770 (Hilversum, 2004), pp. 42-102. 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Book History en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s