Uit de bibliotheek van George Savile Foljambe

Bibliofilie lijkt op homoseksualiteit: het is genetisch niet overdraagbaar en komt in de beste families voor. Een van de gevolgen hiervan is dat boekverzamelingen na de dood van de eigenaar veelal uiteen vallen. Er zijn echter uitzonderingen. Zo werd de beroemde bibliotheek van MacClessfield gedurende verschillende generaties opgebouwd – om uiteindelijk in 2004 alsnog geveild te worden. Een ander voorbeeld is de bibliotheek van de familie Foljambe. Deze collectie werd gevormd door meerdere generaties, maar is vooral het werk van Francis Ferrand (1749/50-1814) en diens kleinzoon George Savile Foljambe (1800-1869). Via zijn eerste vrouw, Mary Arabella, kwam Foljambe Sr. in het bezit van een aanzienlijke collectie die hij vervolgens verder uitbreidde. In 1805 gaf hij William Wilkins opdracht Osberton Hall in Nottinghamshire te bouwen. Dit buiten vulde hij in de loop der jaren met kunstvoorwerpen en boeken, met een nadruk op reisverslagen en ornithologische prachtwerken.

Al op 14-jarige leeftijd trad George Savile in de voetsporen van zijn grootvader. Foljambe Jr. was bevriend met John Gould en bezat een 40-delige set van diens adembenemende ornithologische werken, maar ook reisverslagen van James Cook, brieven van James II, een uniek exemplaar van Allens Victoria Regia, met de tekst gedrukt in goud, verluchte getijdenboeken, de eerste druk van Wealth of Nations (1776), Vancouvers beroemde Voyage of Discovery to the North Pacific Ocean, Darwins The Zoology of the Voyage of the Beagle, verschillende botanische prachtwerken (Hooker, Roscoe, Redouté), enkele atlassen, enz. Aan alles komt echter een einde: op 30 april 2008 werd bij Christie’s (London) de collectie Foljambe geveild.

Tijdens genoemde veiling werden evenwel niet alle boeken uit de collectie geveild. George Savile Foljambe voerde een interessant ex libris waarop een been is afgebeeld met daaronder zijn naam; boeken uit zijn bibliotheek zijn dus gemakkelijk herkenbaar. Zo bleek zich in mijn eigen verzameling een boek te bevinden uit de bibliotheek van Foljambe dat niet is geveild bij Christie’s, maar kennelijk al eerder is afgestoten. Het gaat om A Natural History Of English Song-Birds (1759), geschreven en geïllustreerd door Eleazar Albin, waaraan ik al op 15 januari 2010 een blogtekst heb gewijd. Mogelijk heeft Foljambe het boek gekocht van zijn tijdgenoot John Cotton, wiens handtekening (stempel?) op het vrije schutblad te vinden is. Het gaat hierbij waarschijnlijk om de ornitholoog John Cotton (1801-1849), die ook zelf een boek publiceerde over Engelse zangvogels en uiteindelijk naar Australië emigreerde.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Bibliophiles en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s