Isaac le Long en Johannes Koerbagh

Sommige bibliofielen nemen al ver voor hun dood afscheid van hun collectie. Zo liet Isaac le Long (1683-1762) in september 1744 te Amsterdam bij Petrus en Salomon Schouten zijn bibliotheek veilen. Blijkens de veilingcatalogus bevatte deze Bibliotheca selectissima vele zeldzame handschriften, incunabelen en oude drukken met een totaal van zo’n 6000 titels. Het geheel bracht echter een teleurstellende 5000 gulden op.

Minder bekend is dat Le Long, afgaande op de veilingcatalogus, ook verschillende interessante vrijzinnige boeken bevat. Zo wordt in de catalogus op pagina 67 onder nummer 819 de omstreden spinozistische sleutelroman Het leven van Philopater en Het vervolg genoemd. Ook bezat de verzamelaar Johan Koerbaghs Sedige wederlegginge van sekere Brief, Amsterdam 1672 (p. 60, nr 804) en Frederik van Leenhofs Kort onderwijs (p. 63, nr 757). Met name de titel van Johan Koerbagh  (1634-1672) is intrigerend. Samen met zijn broer Adriaen (1632-1669) schreef deze Amsterdammer het uiterst vrijzinnige Een bloemhof van allerley lieflijkheyd sonder verdriet, wat tot gevolg had dat Adriaen tot tien jaar gevangenisstraf in het beruchte ‘rasphuis’ werd veroordeeld, waar hij al snel overleed. Opmerkelijk is dat Johan(nes) Koerbagh als auteur niet voorkomt in de STCN en ook in buitenlandse catalogi ben ik bovengenoemde titel nog niet tegengekomen. – Hebben we hier te maken met een onbekende titel van Johannes Koerbagh?

In het liber amicorum voor J.R. de Groot, Boeken verzamelen (1983), publiceerde C.C. de Bruin een artikel over Le Long. Hierin gaat hij onder andere in op enkele rariora uit diens verzameling. De bovengenoemde werken, waarvoor de belangstelling de laatste jaren sterk is toegenomen, worden in het artikel echter niet behandeld.

Wordt vervogld.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Bibliophiles, Enlightenment en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Isaac le Long en Johannes Koerbagh

  1. Johannes Koerbagh zegt:

    Dat is echt heel interessant!
    Ik ben erg benieuwd naar het vervolg hiervan…

    Mark

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s