A Natural History Of English Song-Birds

Titelpagina van de derde druk van A Natural History of English Song-Birds

Niemand die tegenwoordig een ornithologisch plaatwerk opslaat, zal het verbazen hier afbeeldingen van eieren in aan te treffen. Toch was dit eeuwenlang niet gebruikelijk. Weliswaar is er een prent van Carolus Clusius uit 1605 bekend waarop een casuaris mét ei is afgebeeld, maar de achttiende-eeuwse Engelsman Eleazar Albin was de eerste die eieren systematisch in een ornithologisch werk afbeeldde. Over Albin is niet veel bekend; zijn geboorte- en sterfjaar staan niet vast, maar vermoedelijk is hij in 1741 of 1742 overleden. Hij was een professioneel waterverfschilder, maar geniet tegenwoordig vooral bekendheid als auteur en illustrator van natuurhistorische werken. Beroemd werd hij met A Natural History of English Insects (1714). Ook publiceerde hij tussen 1731 en 1734 het indrukwekkende A Natural History of Birds, het eerste Engelse vogelboek met gekleurde illustraties. Enkele jaren daarna, in 1737, publiceerde hij het wat bescheidener A Natural History Of English Song-Birds.

Ondanks de geringe omvang van dit boekje heeft het een bijzondere bijdrage aan de ornithologie geleverd: het is het eerste ornithologische werk waarin systematisch eieren zijn afgebeeld. Het bevat drieëntwintig kopergravures, waarop steevast het mannetje, het vrouwtje en het ei te zien zijn. Drie vogels zijn echter zonder ei afgebeeld: de ‘Red-pole cock and hen’, de ‘Red Grosbeak’ en de ‘Aberdivine’ of ‘Siskin’. Albin merkt op dat de Red-pole in de lente Engeland verlaat en dat hij daarvan nog nooit een nest heeft gevonden. Het bedoelde vogeltje is daarom hoogstwaarschijnlijk de Carduelis flammea flammea, de ondersoort die in Noord-Oost Europa broedt. De Red grosbeak kreeg ter ere van de Americaanse ornitholoog Charles Wallace Richmond de naam Richmondena cardinalis, maar wordt momenteel Cardinalis cardinalis genoemd, oftewel kardinaal. Hij komt voor in de Verenigde Staten en Mexico. De Aberdivine, Carduelis spinus, de sijs, komt voor in grote delen van Noord-Oost Europa en broedt ook wel in Nederland. Deze drie vogels broed(d)en echter niet of nauwelijks in Engeland, wat ook de reden moet zijn dat Albin deze zonder ei heeft afgebeeld: hij kon simpelweg geen eieren vinden.

Illustratie uit de derde druk van A Natural History Of English Song-Birds

Op de titelpagina en in de inleiding benadrukt Albin dat de illustraties allemaal naar het leven zijn gemaakt. Bovendien voegt hij regelmatig informatie toe voor liefhebbers die de vogels in een kooi willen houden, om altijd van ‘their melodious Musick’ te kunnen genieten. Zo wordt in de beschrijving van de Sky-Lark, de veldleeuwerik, gedetailleerd uit de doeken gedaan hoe het dier het beste gevangen kan worden. Het boekje staat vol met praktische informatie en de wat naïve en stijve illustraties verlenen het daarbij een sympathiek volks karakter. Vermoedelijk hebben deze elementen ertoe bijgedragen dat het werk een tamelijk grote populariteit heeft genoten. Er verschenen herdrukken in 1741, 1759 en in 1779. Daarnaast werden ook verschillende roofdrukken gepubliceerd. Hierboven vindt u twee afbeeldingen uit een handgekleurd exemplaar van de derde druk. Deze was ook te koop in ongekleurde uitvoering. Het boekje bevat op de versozijde van het laatste blad een advertentie van de uitgever voor drie zojuist verschenen boeken. Interessant is dat deze worden aangeprezen als ‘being very proper for the Entertainment of Youth’. Dit wekt de indruk dat ook de English Song-birds door kinderen werd gelezen.    

Eleazar Albin
A Natural History Of English Song-Birds And Such of the Foreign as are usually brought over and esteem’d for their Singing. […] The Third Edition. London: Printed for C. Ware, at the Bible and Sun, on Ludgate-Hill. M.DCC.LIX. Price 2 s. 6 d. Plain, 7 s. 6 d. Coloured.
8°-in 4: A2 B-N4 O2; pp. [4], 1 2-96 [4].

Literatuur
Anker, Bird Books and Bird Art, p. 92, nr 7. Jackson Bird Etchings p. 63-75. Nissen, Die illustrierten Vogelbücher 17. Sitwell, Buchanan & Fischer Fine Bird Books, p. 71. Walters Concise History of Ornithology, p. 44.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Natural History en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s