Cornelis Henricus à Roy

Ex libris Cornelis Henricus à Roy (kopergravure)

Cornelis Henricus à Roy (1750-1833) bezat een van de grootste medische bibliotheken van zijn tijd. Hij werd geboren in Haarlem als zoon van Paulus à Roy (1707-62) en Anna Theresia Branger (1709-58). Hij studeerde medicijnen in Leiden en promoveerde aldaar in 1774. Vervolgens was hij in Amsterdam bijna zestig jaar werkzaam als arts, onder andere in dienst van Lodwijk Napoleon. Bij zijn overlijden telde zijn bibliotheek zo’n 17.600 boeken, voornamelijk van medische aard. De indrukwekkende collectie, waarin vele zeldzame en kostbare werken te vinden waren, werd in 1834 geveild. In de jaren daarvoor had À Roy zijn verzameling zelf al beschreven en in vijf kloeke delen gepubliceerd. Na zijn dood werd hieraan een zesde toegevoegd, dat dienst deed als veilingcata-logus. De UB Amsterdam bezit vandaag de dag een kleine honderd boeken uit zijn bibliotheek. Deze zijn veelal gemakkelijk te herkennen aan het heraldische exlibris dat À Roy voerde (zie afbeelding). Ook de Astor Library (onderdeel van de New York Public Library) bezit boeken uit de collectie van À Roy, zoals het bekende Naamregister van Abkoude/Arrenberg, dat inmiddels door Google is gedigitaliseerd.

De medicus wordt overigens niet behandeld in Buijnsters’ Geschiedenis van de Nederlandse bibliofilie. Het is jammer dat bibliofilie vooral geassocieerd wordt met de humaniora. In de loop der eeuwen zijn tenslotte vele natuurwetenschap-pelijke werken verschenen, die eveneens lezers en verzamelaars vonden, en bovendien cultuurhistorisch vaak van groter belang zijn dan menig letterkundig werk. Zonder de inspanningen van mensen als Benjamin Franklin, Michael Faraday, Thomas Edison en Alexander Graham Bell had u dit bericht bijvoorbeeld niet kunnen lezen.

Literatuur
Cornelis Henricus à Roy Catalogus bibliothecae Medicae Cornelii Henrici à Roy. Amstelodami: Apud Ludovicum van Es, 1830-1834.
Lindeboom, G.A. Dutch medical biography. A biographical dictionary of Dutch physicians and surgeons 1475-1975, 1681-1682. Amsterdam: Rodopi, 1984, kl 1681-82.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Bibliophiles en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s